2012 m. birželio 14 d., ketvirtadienis

Šparagų (smidrų) salotos


Šparagai.
Baltuosius reikia itin gerai ir atidžiai nuskusti. Nuo pat galvos iki pabaigos, kad neliktų žievės, nes jinai nesukramtoma. Taip pat galiukus kokius pora centimetrų nupjauti. Žaliuosius nuskusti tik apatinę dalį, jei labai švieži- galima ir neskusti. Bet galiukus taip pat nutrumpinti.
Virimas. Juos verda visi labai skirtingai. Aš išbandžiau daug variantų. Kol kas geriausias. Puode, su daug vandens. Įdėti druskos, cukraus, citrinos sulčių ir džiovintos baltos duonos pora riekelių(kad kartumą ištrauktų). Į verdantį vandenį sudėti baltus šparagus, užvirti, pavirti ne daugiau nei 2min ir tada nukelti nuo ugnies ir palikti vandenyje kokių 10-15min, kol bus minkšti. Šparagai neturi būti per minkšti- viduryje turėtų būti šiek tiek kietoki. Kitaip pervirę ištęžta. Žaliuosius virti taip pat, tik nepalikti vandenyje, po tų poros minučių išimti ir ataušinti šaltame vandenyje. Žali šparagai plonesni ir minkštesni, jie labai greitai išverda. Taip pat jei verdat tik žalius, tai nebūtina į vandenį dėti citrinos ir duonos, nes jie savaime nėra kartūs.
Ataušintus, bet dar šiltus marinuoti. Pagal skonį. Geriausiai tinka obuolių actas ir aliejus. Aliejų galite pagal skonį pasirinkti- riešutų, saulėgrąžų ir t.t. Alyvuogių nerekomenduojama, nes balti šparagai yra lengvai kartoki, tad alyvuogių aliejus juos dar pakartintų. Druskos, cukraus įmaišyti ir palikti marinate kokiai valandai, kad įsigertų. O tada jau valgyti kaip jums patinka. Su salotomis supjaustytus, kaip garnyrą su mėsa ar žuvimi ir t.t. Nuotraukoje šparagų salotos su konservuotais vyšniniais pomidorais, lauko ir geltonosiomis pienėmis.Apačioje tas geltonas marinatas- smulkiai supjaustytas virtas kiaušinis tame pačiame šparagų marinate- actas, aliejus, cukrus, druska.
Karštus šparagus galima irgi įvairiai panaudoti garnyrui ar vegetariškam patiekalui. Man labai patinka apvynioti kumpiu ir apkepti. Su sviesto padažu ar klasikiniu hollandaise. Ilgiau užsistovėjusius ar ne tokius šviežius šparagus galima paniruoti ir iškepti aliejuje.

5 komentarai: