2013 m. balandžio 7 d., sekmadienis

Sūdytas upėtakis su lašiša



Vienas iš mano pirmųjų patiekalų, kuriuos gaminau dabartiniame restorane. Sūdytas upėtakis su lašiša, ikrais, agurkais, grietine, obuoliais, ridikėliais ir frisee salotomis. Receptų daug šitam patiekalui neturiu, nes čia daugiau tiesiog sudedamųjų dalių, nei gaminimo. Bet visų šių produktų kombinacija labai puikiai dera.
Upėtakį sūdžiau pati, bet galima pirkti ir gatavai pasūdytą. Lašišą naudojau rūkytą, supjausčiau mažais kubeliais, įdėjau šaukštą grietinės(arba creme fraiche), kubeliais pjaustyto svogūno, smulkiųjų svogūno laiškų, pipirų, druskos, laimų aliejaus kelis lašelius ir viską sumaišiau. Gavosi toks kaip ir užtepas, kurį galima būtų naudoti ir pvz. sumuštiniams. Ta sluoksniuota želė, kurią nuotraukoje matote, tai tikriausiai daugiausiai laiko atimantis darbas šiame patiekale. Sluoksniavau grietinės ir obuolių želes. Beveik visas želes darau taip: paimu 100ml skysčio(obuolių želei obuolių sultis, grietinės želei 50ml grietinės ir 50ml skystos grietinėlės), įdedu reikiamų prieskonių(obuolių želei nieko nedėjau, į grietinės želę dėjau druskos, pipirų, citrinos sulčių) ir imu vieną lapą želatinos. Kad želė būtų pjaustoma, ant 1l skysčio reikia 10 lapų želatinos. O susluoksniuoti reikia šiek tiek kantrybės. Kiekvienam sluoksniui imti kažkokį kiekį, pvz 20ml ir pilti į kokį nors plokščią indą, dėti į šaldytuvą, palaukti kol sustings ir tada ant viršaus pilti kito skonio 20ml. Ir taip žaisti kol viską supilstysite.
Sūdytas upėtakis nuotraukoje supjaustytas plonom gabalėliais ir išklotas ant lėkštės kaip pagrindas visiems kitiems ingredientams. Iš agurko išspaudžiau sultis, įdėjau druskos ir pipirų, šiek tiek alyvuogių aliejaus ir užtepiau ant to viso iškloto upėtakio. O viskas kita, tai matosi nuotraukoje. Tie balti lašeliai, tai creme fraiche. Salotas marinavau su actu ir graikinių riešutų aliejumi. Ridikėlius supjausčiau šiaudeliais ir "pabarsčiau".
Išbandykite!

9 komentarai:

  1. Lietuvoj želatina ne lapeliais, o biri, gramais. Tai man 800ml skysčio susinaudoja 20g tvirtai pjaustomos (sudėtyje ir citrinų sultys) arba 1l kad būtų standi, bet minkšta.
    Skamba skaniai, tiktų kaip salotos svečiams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nu restoraniškai restoraniškai :) Labai norėčiau paragauti - tiek daug visokių skirtingų skonių ir viskas viename nedideliame kiekyje visko :) Labai įdomu būtų rasti skonius ir bendrą visumą.
    O Lietuvoj želatinos lapelių irgi yra - Thomas Philipps bent jau Šiauliuose Turguj tai tikrai, bet Kaune Savanoriuose neradau :(, o man jie taip patinka, kažkaip patikimiau atrodo nei biri.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, pas mus yra irgi birios, bet jinai kitokia nei Lietuvoje, daug smulkesnė, kaip miltai. Bet aš su ja nedirbu, dirbu su lapais. Kažkaip daug lengviau atsiskaičiuot ir nieko sverti nereikia, plius į kai kuriuos patiekalus papildomo vandens nereikia, tad lapinę želatiną patogu tiesiog išspausti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jūrate, iš tiesų daug skonių ir indredientų, bet jie puikia tarpusavyje dera. Čia toks lengvas patiekalas, švelnaus skonio.

    AtsakytiPanaikinti
  5. labai puikus, aciu uz si nuostabu recepta, tikrai visiems patariu pasigaminti!

    _________________________________
    autobusu nuoma mikroautobusu nuoma

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėkoju, man patinka tokie nesunkūs receptai iš žuvies :)

    AtsakytiPanaikinti