2012 m. birželio 14 d., ketvirtadienis

Profesija

Susidėliojau visas nuotraukas iš visų praeitų metų, susirašiau ir susirūšiavau receptus, viską susidėjau į archyvą. Dauguma jų taip ir liks gulėti nepanaudoti. Nes kiekviename restorane savi receptai, dažniausiai virtuvės šefai nori, kad kiekvienas patiekalas būtų pagal to restorano ar jo receptūrą. Tad kiekvieną kartą vis dirbant naujoje vietoje tenka visus receptus rašytis ir žymėtis iš naujo. Kai pirmus receptus rašiausi pirmoje darbo vietoje, tai jau galvojau, kad viskas- išmokau, užsirašiau ir šitas receptas tam patiekalui jau bus visam laikui. O vat ir ne. Yra klasikinių patiekalų, padažų, kremų receptų, kurie ir lieka tokie baziniai, nesikeičiantys. Bet daugiausiai vis tiek kiekvienoje vietoje kitokie. Net ir toje pačioje šalyje, tame pačiame regione ir toje pačioje tipinėje austrų virtuvėje. Todėl atėjus į naują restoraną atsineši ne receptų prirašytą užrašyną, bet tuščią. Ir pradedu viską iš naujo. Tokia ta jau gastronomija. Bet tuo ir įdomi. Kad yra tiek daug ko išmokti, pasisemti iš kiekvieno šefo. Tuo pačiu ir sunki. Nes suprantu, kad niekada negalėsiu visko išmokti ir visko žinoti. Kuo giliau klimpstu į šią profesiją, tuo daugiau suprantu kaip mažai žinau ir kaip mažai žinosiu, nesvarbu kad ir visą gyvenimą mokysiuosi. Su laiku atsiranda ir kitos užduotys. Ne tik išpildyti patiekalą tiksliai pagal receptą, bet ir pritaikyti savo skoniui. Eksperimentuoti. Kurti. Bandyti. Aukštoji gastronomija yra labai sudėtinga profesija. Taip nemaniau anksčiau, bet dabar žinau. Reikalaujanti daug daug dalykų iš kiekvieno. Nei menkiausia smulkmena negali praslysti pro akis. Negali sau leisti jokių beveik. Viskas turi būti tobula, laiku, tikslu. Turi ne tik žinoti, bet ir jausti. Kiekvieną kartą turi būti tinkama vieta ir tinkamas laikas. Ne tik kartais. Jokių klaidų. Viskas turi būti iš anksto apgalvota. O netikėtose situacijose tu turėti atsarginį planą. Daug atsakomybės. Streso. Spaudimo. Fizinio krūvio. Daug visko. Darbas tampa gyvenimo būdu.
Pažiūrėjau, kad iš savo visų praeitų metų darbo nei vienu receptu nesu čia pasidalinusi. Pradėjau ieškoti tarp nuotraukų, bet sunku ką nors rasti. Nes iš restoraninių receptų ne taip lengva ką nors pritaikyti namų kulinarijai. Daug produktų aš pati net čia nežinočiau kur paprastose parduotuvėse gauti, kiti patiekalai reikalauja kokių nors prietaisų kaip garikliai, termo maišytuvai ir pan. Bet  paieškosiu.

4 komentarai:

  1. Vėl įrašas! Labai smagu.
    Man itin patinka, kad tavo rašymai ir mintys nutraukia tą super duper romantikos šydą nuo mūsiško įsivaizdavimo, jog virtuvėje gyvenimas yra pasaka ir "Šokoladas", na, insider knowledge tas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai puikus, aciu uz si nuostabu recepta, tikrai visiems patariu pasigaminti!

    _________________________________
    autobusu nuoma mikroautobusu nuoma

    AtsakytiPanaikinti