2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Gastronomijos skandalas

Nežinau ar iki Lietuvos atkeliavo šis. Dabar Austrijoje labai didelis gastronomijos skandalas. Toni Mörwald sudarė kontraktą su McDonalds. Toni yra vienas iš virėjų, kurie turi kepures(restoranų įvertinimas, panašiai kaip Michelin žvaigždės). Su savo restoranu jisai kažkaip sugebėjo prisidaryti virš dviejų milijonų eurų skolų ir nebeturėdamas kaip išsisukti, sudarė kontraktą su McDonalds. Dabar bet kuriame McDonalde galima nusipirkti jo burgerių su krevetėm, mocarela ir pan. Argi ne juokinga. Skelbia reklamose visur, kad dabar McDonaldas yra kepurių restorano lygio ir t.t. Taip pat spaudoje pranešimai blyksi kaip čia ne jo idėja buvo, o pačio McDonalds restorano. Tie jo burgeriai kainuoja pora eurų brangiau negu įprasti. Bet su tokiu pardavimo mastu tikriausiai greitai išlips iš skolų. Jau pora savaičių visi vien tik apie tai šneka čia. Juokaujam vis, kad jeigu kada norėsim užsidirbt pinigų- puikų būdą jau žinom! Gal ir man grįžt į Lietuvą ir atvežt kepurių-žvaigždučių lygį į Lietuvos McDonalds? :)
Beje, vis galvoju. Kodėl Lietuvoje nėra nei vieno restorano turinčio bent vieną Michelin žvaigždutę? Ar nepakankamas lygis ar tiesiog restoranai nepretenduoja būti vertinami? Negi Vilniuje nėra nei vieno aukšto lygio restorano?

11 komentarų:

  1. O čia tai geras :D
    Sako, kad michelininkai neužsuka į Rytų Europą kažkodėl. Artimiausias restoranas su michelinu yra Prahoj. Man pačiai įdomu kaip ten yra iš tiesų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Irgi ta pati tema gvildenama:

    http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/ar-lietuvos-restoranu-virejai-kada-nors-prilygs-geriausiems-pasaulio-sefams.d?id=51444013

    O dėl McDonalds, tai geras, einu pagooglinsiu noriu pažiūrėt į tą burgerį :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. As irgi negirdejau nieko panasaus. Manau jog cia dar gerai ispustas PR'as yra ;)
    Kas liecia Michelin "apdovanojimus" ar ivertinimus (kaip pavadinsi taip nepagadinsi) tai labai daug restoranu ju net atsisako, kadangi praranda klientus...ne viena restorana maciau, kai po "zvaigzduciu" gavimo ant bankroto ribos buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aguonėle, būna, kad ir atsisako. Bet labai retai. Dažniausiai visi geresni restoranai siekia būti Michelin pastebėti ir įvertinti. Tai tiesiog pasako viską apie restorano lygį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir aš nieko negirdėjau. Bet matomai tie 2 milj. skolos privertė žmogelį taip pasielgi. Kitas gal nesutiktų su McDonald's pasiūlymu, o kitas gal bandys jų požiūrį į maistą keisti :-))))

    Manau kiekvienas rimtas vyrėjas norėtų, kad jį Michelin pastebėtų ir įvertintų. Bet tą pasiektą lygį reikia išlaikyti, o tai nėra lengva, jei to lygio siekiai "smaugdamasis". Na, o Lietuvoje sunku pasiekti tą lygį vien dėl klientų trūkumo. Reikia, kad klientai pas tave lankytusi nuolat. Nuo tavo darbo pradžios iki restorano uždarymo. Ir taip daug metų iš eilės. O tada jau gali siekti aukštumų :-)))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man, kaip ir aguonėlei, teko skaityti, kad vis daugiau pasitaiko net ir aukšto lygio restoranų - t.y., jau turinčių žvaigždutes - kurie jų atsisako.
    Argumentų ne vienas (prieš metus kokius skaičiau, tai jau išplaukė iš atminties :)), bet gali būti tiek kainų kilimas (t.y., restoranui daugiau išlaidų nei pajamų), tiek idėjiniai įsitikinimai (atseit, žvaigždutė rodo tik atitikimą tam tikriems griežtiems fiksuotiems kirterijams, o ne kažką Super Duper Wow) ar bodėjimasis ta konkurencija.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Lietuvoje mes tiesiog neturim tokių tradicijų eit į restoranus valgyt. Tik ypatingomis progomis. O jei kur einam, tai į piceriją ar į kokią kavinukę pasisėdėt. Tiesiog kitokia kultūra. Ir dėl finansų. Čia žmonės gali sau leisti vos ne kiekvieną dieną restoranuose valgyti, nes palyginus uždarbį ir pragyvenimo kainas visas, nėra taip jau brangu. Lietuvoje jau yra skirtumas. Norint gauti gerus produktus, daug sumokėsi vien už medžiagas. o tada ir patiekalų kaina neproporcingai šoksta dėl kokybės.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rusvaplauke, mano restorane kur dirbu, prieš tai buvęs virtuvės šefas išėjo, atidarė savo restoraną ir atsisakė būti įvertintas. Ir dabar jau daug metų restoranas gyvuoja, jo lygis ne ką prastesnis nei restorano su dviem žvaigždėm. Įmanomas ir toks variantas. Be reikia turėti vardą pirmiau, o paskui jau galima išdarinėti tokius dalykus kaip atsisakyti žvaigždžių ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  9. labai puikus, aciu uz si nuostabu recepta.

    _________________________________
    autobusu nuoma mikroautobusu nuoma

    AtsakytiPanaikinti