2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Savaitės meniu "Dinner & Casino"

Šaltasis patiekalas- sūdyta lašiša su salotom. Lašišą mes gaunam šviežią, padarom file, ir užmerkiam į druską parai. Druskos mišinys- jūros druska, cukrus, pipirai, garstyčių grūdeliai, šviežias imbieras. Šiaip visi prieskoniai pagal skonį. Nes pernai metais darėm druską su cukrumi santykiu 1:1, tai labai nemalonus skonis buvo. Saldus ir sūrus tuo pačiu. Tad šiais metais cukraus kur kas mažiau dėjom. Taip pat pernai buvo su levandom, šiemet su imbieru. Su imbieru labai man patiko, toks aromatas malonus. Šiaip žuvies žalios ir pusiau žalios nevalgau, bet šitas variantas tikrai nieko buvo.





Pagrindinis patiekalas- orkaitėje kepta jautiena su manų koše, šparagu, laukiniais brokoliais ir Béarnaise padažu. Jautieną šefas kepė keliais variantais. Visada iš pradžių keptuvėje stipriai apkepa, paskui su adata kombi orkaitėje kepa. Vidus turi būti maždaug 62°C. Šparagai paprastai virti sūriam vandenyje. manų košė virta kietai, sudėta į skardas, atvėsinta, o tada supjaustyta gabalėliais. Padažas- sviestinis. Iš lydyto sviesto, kiaušinių tryniu, acto nuoviro. Čia toks kaip holandese, tik su peletrūnais.





Šokoladinis- bananinis pyragas su mango šerbetu, mano padažu ir mango gabalėliais. Padažas kaip ir visi vaisiniai- trintas ir perkoštas mangas. Šerbetas irgi iš tos pačios masės. Beje, nežinau ar minėjau, bet ledus darome taip pat patys. Ir pačius tikrus tikriausius. Jei vaisiniai- tai iš tų vaisių ir nieko daugiau. Vanilės ledai- iš grietinėlės, vanilės lazdelių ir daug daug daug kiaušinių trynių. Šokoladiniai ledai taip pat iš tikro šokolado.


2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

Šoko-bananinis pyragas



Praeitos savaitės desertas. Visokias kombinacijas bandėm, kokius vaisius ir ką sujungti. Galutinis variantas- bananai su šokoladu. Man asmeniškai kiek per saldus desertas, bet austrams kaip tik. Jie mėgsta saldžiai. Juo labiau kai tas saldžiai yra su šokoladu. Taigi:

Šoko kremas:

1 kg šokolado
1,5l grietinėlės
5 tryniai
5 baltymai
Apelsinų likerio
10 lapų želatinos

Šokoladą ištirpdyti garų vonelėje. Trynius su likeriu išplakti. Baltymus išplakti iki standžių putų. Išlydytą šokoladą sumaišyti su išplaktais tryniais, sudėti baltymus. Išplakti grietinėlę, pamerkti želatiną į šaltą vandenį. Minkštą želatiną išlydyti, sudėti į šokolado mišinį. Grietinėlę taip pat po truputį dėti į šokolado mišinį, lėtai išmaišyti, neplakti.

Skardą iškloti plėvele:


supilti kremą, palikti stingti:

 

Supjaustyti bananą griežinėliais, sudėlioti ant sustingusio kremo:


Bananų kremas:




4 bananai
0,5l pieno
0,25l grietinėlės
6 lapai želatinos
cukraus pagal skonį

Bananus su pienu ir cukrumi išvirti, sutrinti mikseriu. Išmirkytą vandenyje želatiną sudėti į dar karštą bananų masę. Palikti vėsti. Išplakti grietinėlę, sudėti į atvėsusią bananų masę.

Bananų kremą supilti ant šokoladinio kremo su bananais. Palikti stingti:




Padą galima bet kokį dėti- aš pradžioj naudojau biskvitą, bet paskui dėjau šakotį, nes lengviau pjaustyt buvo.
Visą gaminį dėti į šaldiklį ir sušaldyti- sušaldytą daug lengviau supjaustyti. Kai sušals, išversti ant grotelių. Glazūruoti:

0,5kg juodojo šokolado
0,5l grietinėlės

Sumesti viską į puodą, kaitinti kol šokoladas ištirps. Glazūrą užpilti ant pyrago, palaukti kol sustings ir tada supjaustyti.

2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Šiek tiek apie prisvilusius blynus ir mane

Mano blog'as apie maistą, ir nemanau, kad bus kada apie ką nors kitką. Man 23 metai. Mano profesija- gastronomija. Esu baigusi gastronomijos mokslus Austrijoje, dabar ten ir dirbu restorane. Tad rašau daugiau mažiau apie restorano maistą. Namie beveik negaminu. Jei reiktų išvirti balandėlius, tai tektų ieškotis internete recepto, arba klausti mamos. Dėl to ir pavadinimas kilo tinklapio- namie gaminant man blynai(ir ne tik) prisvyla. Lietuvoje nebegyvenu daugiau nei 4 metai. Todėl kartais sunku sakinius tinkamai suregzti. Ypač sudėtinga kalbėti/rašyti apie maistą, kadangi viską apie virtuvę išmokau čia, tad ir terminai visi mano galvoje nelietuviški. Norint parašyti receptą lietuviškai, tenka gan dažnai vartyti žodyną. Labiausiai patinka gaminti desertus, tad vis svarstau, ar ateityje nepereiti vien tik į konditeriją. Bet mokslai ir egzaminai dar kartą visai netraukia.
Prieš pradedant draugauti su kulinarija, studijavau muziką. Nuo pat mažens. Dabar tai tik hobis. Pagroju karts nuo karto kokiam orkestre, bet nieko rimto. Visą mano laiką "suryja" darbas. Mano dienos prasideda ir baigiasi mintimis apie maistą. Turiu daug idėjų, daug lūkesčių, daug svajonių dėl savo ateities. Aš viena iš tų, kurie gyvena, kad valgytų, o ne atvirkščiai.  Labai myliu Lietuvą. Esu patriotė iki paskutinių ląstelių. Viena iš mano svajonių- gyventi Lietuvoje. Kol kas labai sunkiai įgyvendinama. Kulinarams Lietuvoje sunku. O ir darbo ne per daugiausiai. Tad semiuosi patirties čia, su didele viltimi, kad ateityje ir man atsiras vietelė Lietuvoje. Labai noriu susipažinti su kitais blogeriais ir lietuviais, kurie "prijaučia" kulinarijai. Nes kol gyvenau Lietuvoje, ši tema man buvo visai neaktuali. Todėl net nežinau nei kokie virėjai geri ten, nei restoranai. Ir esu labai nustebusi neįtikėtinai aukštu lygiu kai kurių internautų. Kai kurios kulinarinės svetainės tiesiog stulbinamos! Tikiuosi ateityje su jų autoriais susipažinti.
Dalinkitės mintimis, kritikuokit, peikit, girkit. Labai džiaugiuosi kiekvienu skaitytoju.

2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

Valandos tortas

 


Vakar, baigiant darbą, likus buvo viena valanda iki restorano uždarymo. Varčiau varčiau tortų knygą ir pagalvojau, kad sulipdysiu kokį tortą. Šiaip per valandą sunkiai kas išeitų, bet kai darbe viskas po ranka, tai ne taip jau sudėtinga. Biskvitą visai paprastą kepiau:

8 tryniai
100g cukraus
žiupsnelis druskos
4 baltymai
80g miltų
20g krakmolo

Trynius su vienu šaukštu cukraus ir druska išplakti. Baltymus su likusiu cukrumi išplakti iki standžių putų. Trynių masę maišant supilti į baltymus. O tada įsijoti miltus ir krakmolą. Kepti 230°C 8-10min. Tada palikti atvėsti. Aš kišau į šaldymo kamerą, kad sutaupyčiau laiko.

Kol biskvitas kepė, pasidariau kremą:

4 tryniai
100g cukraus
500ml pieno
1 vanilės lazdelė
7 lapai želatinos
500ml plaktos grietinėlės

Trynius su cukrum sumaišyti. Pieną su vanilės lazdele užvirti, maišant supilti į trynius. Visą šitą masę vėl virti maišant, kol šiek tiek sutirštės. Sudėti išmirkytą želatiną, masę palikti atvėsti. Kol atvės, išplakti grietinėlę ir sudėti į atvėsusią masę. Aš, kad greičiau atvėstų, vėsinau ant ledo kubelių.

Na, o tada tortą lipdyti. Biskvitą, kremą. Tiek sluoksnių, kiek biskvitą pavyko supjaustyti. Glazūravau su grietinėlės šokolado mišiniu. Šonus aplipdžiau skrudintais migdolais. Ir po valandos darbo tortas jau buvo gatavas. Tad ir neturint daug laiko galima ką nors sugalvoti. :) Namie tikriausiai būtų prireikę daugiau laiko... Na, išvaizda nekokia, bet skonis užtat tikrai geras. Nustebino biskvitas- toks purus ir minkštas iškepė. Kremas irgi labai skanus ir ne per saldus. Toks primenantis vanilės pudingą.




P.S. Dėl sluoksnių vertikalumo- įkeliu nuotrauką kaip juos "suvertikalinti". :)







Šakotis

Pasirodo, ir austrai nuo seno turi šakotį. Aš galvojau, kad čia tik vokiečių desertas. Bet dabar knygoj radau, kad tirolyje vienas iš tradicinių desertų- šakotis. Štai kaip jį gamindavo:


2011 m. vasario 12 d., šeštadienis

Das Große Buch der Kuchen und Torten

Vakar šefas atsinešė vieną iš savo kolekcinių knygų. Apie tortus ir pyragus. Knygos dvidešimties metų senumo, bet tiesiog fantastiškos! Šita knyga apie senąją konditeriją, kai viskas buvo rankomis daroma. Visi tortai, dekoracijos. Apie Vienos konditeriją- Sacher, Demel. Pasiskolinau knygą porai dienų. Reiks nufotografuot ir turėsiu kompiuteryje. Myliu tokias knygas. Ir šiaip myliu geras kulinarines knygas. Tad porai dienų gyvensiu konditerija.




Vegetariški suktinukai

Visai paprasta juos pagaminti, o atrodo gražiai. Įdaras iš mėgstamiausių daržovių. Mes darėm su morkom, paprika, kopūstais, salotom, agurku. Visas daržoves supjaustėm šiaudeliais, morkas apvirėm, kad nebūtų tokios kietos. Ryžių lapus reikia dėti į vandenį, pora minučių pamirkyti, o tada įvynioti daržoves. Maki principu. Gatavą suktinį apibarstyti sezamo sėklomis. Nepalikti neuždengtų- labai greit ryžių lapai išdžiūsta. Tinkamas padažas- sojų padažas, sezamo aliejus, čili pipiras, kalendros lapeliai. Kalendra ir čili palikti mirkti padaže, paskui išimti.
Skanaus!


2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Kai liekam neprižiūrimi...

Taigi, mano naujas kūrinys, kuriuo labai džiaugiuosi. Nors gal ir neatrodo kažkas tokio, bet kažkodėl man vis tiek labai džiugu. Paliko mus šefas ketvirtadienį vienus virtuvėje, nes buvo jo gimtadienis. Šiaip jis dažniausiai dirba septynias dienas per savaitę ir retai pasiima laisvą dieną. O beveik niekada kai naujas meniu. Bet išpuolė per jo gimtadienį meniu keitimas. Tad visas instrukcijas paliko mums kaip ir ką. Tai pusė iš jo užrašų nesupratom, dalies išvis nesugebėjom perskaityt. Kiekvienas žmogus buvo paskirtas kiekvienam patiekalui. "Sous chef"- pagrindiniam, "Entremetier"- sriubai, kitas virėjas šaltam, o aš- desertui. Ingredientai buvo tokie: mangas ir kefyro musas. Su musu tai viskas maždaug aišku- įvilkau į šakočio tešlą ir tiek. Mangą supjausčiau kubeliais, iš jo nuopjovų išviriau padažą ir sumaišiau su tais kubeliais. Galvoje sukosi pora variantų kaip viskas turėtų ant lėkštės atrodyti, bet pabandžius visus, nusprendžiau, kad šis geriausiai atrodo:




Kitas variantas:




O čia irgi mūsų pačių sukomponuotas šaltasis patiekalas:


Tuno sašimi su daržovių suktinuku ryžių lapuose

Veganiškas variantas be tuno


P.S. Ar tik man atrodo, kad mano įrašuose neproporcingai daug nuotraukų ir per mažai teksto..?

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Virtuvė- realybės šou

Virtuvė- tikras realybės šou. Pilnas kovos už būtį, pripažinimą, išlikimą. Pilnas intrigų, keršto, melo. Čia žmonės vienas kitus mato ir praleidžia laiko daug daugiau nei su kitais. Visi bando savais būdais užsikariauti "neliečiamybę". Kas imasi padlaižiavimo, kas  bando sudaryt sąjungas savųjų tarpe, kas uoliai darbu kovoja, kas dar ką... Bet neutraliam likti labai sunku- turi pasirinkti kieno nors pusę. Su visais draugas nebūsi. Mes vieningi tik tada kai puolam padavėjus. Tada kiekvienas virėjas rėkdamas ant jų pritaria kitam. Ne kiekvienoj virtuvėj taip yra. Priklauso nuo šefo tokie dalykai. Kadangi mano šefas chaotiškas, choleriškas ir labai impulsyvus, tad ir virtuvė ir viskas kitas joje apibūdinama tais pačiais žodžiais.  Penktadienis. Viena iš dienų, kai didžiausia rizika parsivilkti namo mirtinai pavargus ir dar blogos nuotaikos. Jei tokia kaip šiandien diena būtų buvusi prieš pusmetį, tikriausiai galvoje būtų sukęsis klausimas "Dieve, ir ką gi aš čia veikiu?"... Bet šiandien kažkaip iš šono neutraliai priimu visus neigiamus dalykus. Padeda mintis, kad aš čia tik labai laikinai ir manęs laukia labai daug žadantys metai. Savaitės meniu:

Rukola, virta ir marinuota vištiena, Kataifi tešla, kepti artišokai

Bulvių košė, porai, menkė

Varškės-kreminis štrudelis su mėlynių uogiene