2010 m. kovo 13 d., šeštadienis

Marinuotas jaučio liežuvis su kruopų- daržovių mišiniu ir salotom.

Vienas iš mano mėgstamiausių šaltųjų užkandžių- patiekalų. Liežuvio niekada nemėgau, nes jis visada buvo patiekiamas su majonezu. Tai man kažkaip valgyti tą majonezą šaukštais nesinorėjo. O čia atradau visai kitą skonį, kuris labai patinka. Liežuvis lengvai marinuotas acto- druskos ir graikinių riešutų aliejuje.




Šiam patiekalui jums reikės:

Jaučio liežuvio
Perlinių kruopų
Daržovių kubelių(Gemüse Brunoise)
Želatina sustingdyto sultinio, buljono arba sriubos
Smulkiųjų svogūno laiškų
Salotų (Frisse, špinatų ir t.t.)

Jei liežuvį pirkote virtą, tada supjaustykite riekelėmis ir užpilkite lengvu acto- vandens mišiniu. Kad jaustųsi actas, bet ne per smarkiai. Apibarstykite druskos ir palikite šaldytuve porai valandų. Jei liežuvis nevirtas- tiesiog jį išvirkite minkštai ir nulupkite odą.
Kruopų mišiniui išvirkite perlines kruopas. Proporcijų nerašau, nes viską darau iš akies, maždaug, kad vienodas kiekis kruopų ir daržovių būtų. Daržovių kubeliams aš imu raudoną ir geltoną morką, bei salierą. Bet galima imti įvairiausias daržoves. Supjaustau kubeliais ir apverdu sūriam vandeny. Jų nereikia minkštai išvirti, turi likti šiek tiek traškios. Sustingdytas sultinys/buljonas turi būti panašios konsistencijos kaip pjaustoma želė.  Imam gabalais ir sumalam mėsmale, gausime tokią gabaliukų košę. Ją sumaišom su kruopom ir daržovėm. Taip pat įdėti susmulkintų svogūno laiškų. Šiek tiek druskos ir įpilam liežuvio marinato skysčio. Salotas taip pat marinuojame tuo skysčiu.
Dėliojame ant lėkštės liežuvį, krauname pora šauktų kruopų mišinio, ant viršaus salotas. Nuotraukoje aplink liežuvį matote moliūgų sėklų aliejų ir Grand Jus(lietuviškai radau vertimą kaip raudonasis padažas). Namie neapsimoka jį gaminti, užima apie 5val. Todėl galite naudoti bet kokį tamsų padažą, kurį naudojate mėsai.










3 komentarai:

  1. Labai jau neišsamus receptas. Rašymo maniera išviso nesuprantama. Ka reiškia sustingdytas buljonas? Su želatina stingdytas ar kaip suprast? Kodėl daržovės supjaustytos kubeliais apverdamos? Šiaip geriau šutinti mažame vandens kiekyje arba jei jau virti tai ciela daržove, o tik paskui pjaustyti. Iš kur tą sriuba atsiranda, kurią reikia malti vėlgi sustingdytą? Gal ir raudono padažo reikėjo bent minimalia receptūra parašyt? Labai besidomintis kulinarija žino kas tas raudonasis padažas ir iš ko gaminamas, bet šiaip paprastas žmogus vargu ar žinos. Vienu žodžiu absoliučiai nesupratau kaip gamint.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už kritiką. Ir iškart atsiprašau už recepto neišsamumą. Stengsiuosi pataisyti. Gal pasiteisinimas ir nekoks, bet kolkas sunku versti mintyse viską iš vokiečių kalbos, trūksta žodžių ir panašiai. Bet kritika visada naudinga.
    Sustingdytas buljonas arba sriuba su želatina. Konsistencija kaip želė turėtų būti, pakankamai standi, kad galima būtų pjaustyt.
    Daržovės apverdamos po pjaustymo dėl to, kad jas reikia ne išvirti, o tik apvirti. Jei virsi visą morką, tai teks minkštai išvirti, kad vidurys nebūtų žalias. Dėl to visas daržoves supjaustom žalias ir tada tuos kubelius paprasčiausiai apverdam minutę kitą.
    Ta sriuba, tai tas pats sustingdytas buljonas.
    O dėl to padažo, tai aš neįsivaizduoju kaip vadinasi lietuviškai. Tai pagrindinis padažas, iš kurio paskui visokiausius kitus padažus galima daryti. Gaminimo aprašymo nerašiau, nes namie jo tikrai neapsimoka daryt. Užima apie 5val. Daromas iš kaulų, daržovių, prieskonių. Su raudonu vynu viskas ilgai šutinama. Paskui nusunkus lieka tas rudas tirštas padažas.

    AtsakytiPanaikinti