2010 m. kovo 19 d., penktadienis

Tonka pralinės

Saldžiosios nuodėmės.... Nežinau ar mokslininkai teisūs, sakydami, kad moterys iš prigimties yra smaližės. Bet kažkas nuolat traukia vis prie saldumynų... Nesu didelė šokolado ar kitų saldėsių mėgėja, bet jaučiuos laiminga kaip vaikas apsiterliojus iki ausų šokoladu. :) O gaminant šiuos saldainius apsiterliot tenka netgi labai. Nelabai naminis receptas, bet gal kam pravers. Net jei ne saldainius darant, bet įdarą galima daug kur panaudot. Taigi. Tonka pupelių saldainiai. Tonka pupelės- medis, kilęs iš pietų Amerikos. Nokina žalius vaisius, o jų viduje- pupelės. Jas išdžiovina ir naudoja kulinarijoje, parfumerijoje, tabakui ir kt. Nes džiovintos tonka pupelės turi stiprų amoratą- vanilės, migdolų, gvazdikėlių, cinamono. Jas kartais naudoja kaip vanilės pakaitalą. Labai skanūs tonka ledai. Bet šįkart- rankų darbo saldainių receptas.


25g juodo šokolado
75g pieniško šokolado
20g cukraus
20g vandens
100g grietinėlės
1 Tonka pupelės
10g konjako
15g amareto
Juodo ir balto šokolado glazūravimui.

Vandenį su cukrumi ir sukapota pupele užverdame, supilame grietinėlę ir šokoladus. Kai išsilydo šokoladas, šiek tiek ataušiname ir supilame alkoholį.
Atvėsusį įdarą pilstome į šokoladines formeles. Jų Lietuvoje nežinau kur
galima gauti. Gal kokioje nors konditerinėje parduotuvėje arba bazėje. Įmanoma ir patiems pasigaminti, bet per daug sudėtinga.


Taigi. Įdaras turi būti ne per karštas, kad neišlydytų šokoladinių formų. Užpildom iki viršaus ir dedam į šaldytuvą sustingti. Juodasis šokoladas pats stingdo. Sustingęs įdaras nebus kietas, bus kreminis. Išsilydom šiek tiek juodo šokolado. Kai jau įdaras atšalęs, tada su lydytu šokoladu uždarom viršų- tiesiog aptepam taip, kad neliktų jokių skylučių įdarui išbėgti. Uždaryti saldainiai turėtų atrodyti taip:





Lydome apie 100g juodojo šokolado. Jei turite "plytą", tai ją sulaužykite gabalėliais. Geriausia lydyti šokoladą virs garų dubenyje. Kai jau šokoladas ištirps, neturi būti karštas, ne daugiau nei 40°C(neturint termometro, galima tiesiog pridėti šokolado prie lūpos ir temperatūra turėtų būti panaši), tada nuimkite nuo garų ir įdėkite dar 100g šokolado. Jei šokoladas per vėsus ir nebe išsilydo, pašildykite ant garų. Kai jau turite gražią konsistenciją, imkite saldainius ir merkite į šokoladą. Nuvarvinkite ir dėkite ant kepimo popieriaus arba grotelių. Jie turėtų atrodyti maždaug taip:



Palaukite kol šokoladas atvės ir gražiai sustings. Tada išlydykite šiek tiek baltojo šokolado- galite ir mikrobangų krosnelėje. Iš kepimo popieriaus susisukite mažą tūtelę arba naudokite konditerinį maišelį ir supilkite baltąjį šokoladą. Juostelėmis užpilkite ant saldainių. Galima ir įvairiai juo dekoruoti: uždėti tik tašką šokolado ant viršaus ir priklijuoti riešutą, galima išėmus iš šokolado apvolioti ant grotelių- atrodys kaip triufeliai ir t.t. Mano gaminys atrodo šitaip:

3 komentarai:

  1. skaniai atrodo ;)

    kiek smulkiai reikia sukapoti tonka pupelę?
    ir įdomu, o įmanoma LT rasti šių Tonka pupelių?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesiog pora kartų peiliu perskelti. Dėl pupelių Lietuvoje- tikrai nežinau. Gal egzotiškoje parduotuvėje, arba tokiose kur įvairiausių prieskonių būna ir pan.

    AtsakytiPanaikinti