2010 m. kovo 25 d., ketvirtadienis

Crème brûlée



Laaaabai skanus desertas. Žinant kaip, labai paprasta pasigaminti. O patiekti galima labai įvairiai, todėl niekada neatsibosta.

Reikės:
200ml pieno
500ml grietinėlės
Vanilės lazdelės
6 trynių
110g cukraus
Rudojo cukraus plutelei.

Pieną, grietinėlę ir vanilės lazdelę užvirti. Trynius su cukrumi į užvirintą ir nukoštą grietinėlės mišinį supilti ir virš garų maišyti kol šiek tiek sutirštės. Neturi būti labai tiršta masė, nes išvirsite kiaušinienę.
Masę supilstyti į indelius. Pasiruošti gilią skardą su karštu vandeniu ir sudėti indelius. Vanduo turėtų apsemti maždaug pusę indelio. Kepti orkaitėje 40-50min 100° C. Patikrinti ar brule iškepus, paimkite indelį ir krestelėkite. Paviršius turėtų virpėti kaip želė. Išėmus palikite atvėsti, porai valandų įdėkite į šaldytuvą. Prieš patiekiant apibarstykite ruduoju cukrumi ir apdeginkite paviršių. Jei neturite to dujinio degintuvo, tiesiog palaikykite viršų prie įkaitinto orkaitės grilio. 
Nuotraukoje patiekta su citrusinių vaisių mišraine, sausainėliu ir avietiniu šerbetu.

Sūdytas lašišinis upėtakis




Lašišinio upėtakio
Druskos(geriausia jūros)
Cukraus
Džiovintų levandų žiedų(žiupsnelio)
Džiovintų anyžių(žiupsnelio)
Garstyčių sėklų
Pipirų


Šviežios žuvies filė paguldom į skardą ar kokį nors kitą indą. Pasidarome marinavimo mišinį. Dvi dalys druskos, viena cukraus ir viską kitką suberti. Mišinio turi būti tiek, kad gražiai apsemtų žuvį. Laikome saltai apie 8val. Jei sūdysite lašišą- reikės laikyti 24val.
Supjaustom norimo dydžio gabalėliais ir patiekiame su salotomis.
Nuotraukoje patiekta su grietinės padažu, putpelės kiaušiniu, karšta virta bulve ir agurkine želė. Taip pat tinka žuvų ikrai. Skanaus!

2010 m. kovo 19 d., penktadienis

Tonka pralinės

Saldžiosios nuodėmės.... Nežinau ar mokslininkai teisūs, sakydami, kad moterys iš prigimties yra smaližės. Bet kažkas nuolat traukia vis prie saldumynų... Nesu didelė šokolado ar kitų saldėsių mėgėja, bet jaučiuos laiminga kaip vaikas apsiterliojus iki ausų šokoladu. :) O gaminant šiuos saldainius apsiterliot tenka netgi labai. Nelabai naminis receptas, bet gal kam pravers. Net jei ne saldainius darant, bet įdarą galima daug kur panaudot. Taigi. Tonka pupelių saldainiai. Tonka pupelės- medis, kilęs iš pietų Amerikos. Nokina žalius vaisius, o jų viduje- pupelės. Jas išdžiovina ir naudoja kulinarijoje, parfumerijoje, tabakui ir kt. Nes džiovintos tonka pupelės turi stiprų amoratą- vanilės, migdolų, gvazdikėlių, cinamono. Jas kartais naudoja kaip vanilės pakaitalą. Labai skanūs tonka ledai. Bet šįkart- rankų darbo saldainių receptas.


25g juodo šokolado
75g pieniško šokolado
20g cukraus
20g vandens
100g grietinėlės
1 Tonka pupelės
10g konjako
15g amareto
Juodo ir balto šokolado glazūravimui.

Vandenį su cukrumi ir sukapota pupele užverdame, supilame grietinėlę ir šokoladus. Kai išsilydo šokoladas, šiek tiek ataušiname ir supilame alkoholį.
Atvėsusį įdarą pilstome į šokoladines formeles. Jų Lietuvoje nežinau kur
galima gauti. Gal kokioje nors konditerinėje parduotuvėje arba bazėje. Įmanoma ir patiems pasigaminti, bet per daug sudėtinga.


Taigi. Įdaras turi būti ne per karštas, kad neišlydytų šokoladinių formų. Užpildom iki viršaus ir dedam į šaldytuvą sustingti. Juodasis šokoladas pats stingdo. Sustingęs įdaras nebus kietas, bus kreminis. Išsilydom šiek tiek juodo šokolado. Kai jau įdaras atšalęs, tada su lydytu šokoladu uždarom viršų- tiesiog aptepam taip, kad neliktų jokių skylučių įdarui išbėgti. Uždaryti saldainiai turėtų atrodyti taip:





Lydome apie 100g juodojo šokolado. Jei turite "plytą", tai ją sulaužykite gabalėliais. Geriausia lydyti šokoladą virs garų dubenyje. Kai jau šokoladas ištirps, neturi būti karštas, ne daugiau nei 40°C(neturint termometro, galima tiesiog pridėti šokolado prie lūpos ir temperatūra turėtų būti panaši), tada nuimkite nuo garų ir įdėkite dar 100g šokolado. Jei šokoladas per vėsus ir nebe išsilydo, pašildykite ant garų. Kai jau turite gražią konsistenciją, imkite saldainius ir merkite į šokoladą. Nuvarvinkite ir dėkite ant kepimo popieriaus arba grotelių. Jie turėtų atrodyti maždaug taip:



Palaukite kol šokoladas atvės ir gražiai sustings. Tada išlydykite šiek tiek baltojo šokolado- galite ir mikrobangų krosnelėje. Iš kepimo popieriaus susisukite mažą tūtelę arba naudokite konditerinį maišelį ir supilkite baltąjį šokoladą. Juostelėmis užpilkite ant saldainių. Galima ir įvairiai juo dekoruoti: uždėti tik tašką šokolado ant viršaus ir priklijuoti riešutą, galima išėmus iš šokolado apvolioti ant grotelių- atrodys kaip triufeliai ir t.t. Mano gaminys atrodo šitaip:

2010 m. kovo 14 d., sekmadienis

Vanilės parfė (Parfait)

Gaivus vasariškas desertas. Parfė- šaldyta grietinėlės, kiaušinių masė. Gali būti įvairiausių skonių. Aprašysiu patį paprasčiausią- vanilės. O jūs jau galite varijuoti- užteks įdėti kokių nors ingredientų, ir parfė skonis visai pasikeis.





7 kiaušiniai
5 tryniai
300g cukraus(galima ir mažiau, jei nemėgstate saldžiai)
1 vanilės lazdelė
1l plaktos grietinėlės


Kiaušinius, trynius, cukrų ir vanilės lazdelės košę iš vidaus išplakame virš garų(kad masė pasiektų 70°C, tokioje temperatūroje žūsta salmonelės). Masę atvėsinti, ir sudėti trečdalį plaktos grietinėlės. Lėtai išmaišyti(neplakti!). Vėliau sudėti likusią grietinėlę. Masę pilstyti į norimas formas ir dėti į saldymo kamerą. Sušalus patiekti su vaisiais, uogiene. Nuotraukoje matome vanilinę parfė apibarstytą kakava, su apelsinų filė ir uogomis.

Kefyro putėsiai (Mousse)

Labai skanus ir gaivus desertas. Ne per saldus, man kaip tik. Nepatinka, kai per cukrų nesijaučia skonio... Tad dalinuosi receptu.





500ml kefyro
100gr cukraus pudros
5 lapai želatinos
1 laimo sulčių
400ml plaktos grietinėlės



Laimų sultis sumaišyti su cukraus pudra, gausis tokia gelsva vientisa košė. Supilti kefyrą. Želatiną šaltam vandenyje išmirkyti, kai bus minkštą, nusunkti ir išlydyti puode ar keptuvėje. Atsargiai į kefyro masę supilti. Sudėti trečdalį plaktos grietinėlės, lėtai išmaišyti(neplakti!), vėliau likusią dalį. Palikti viską šaldytuve stingti. 
Kaip patieksite- jūsų fantazija. Galima tortus pertepti tokiu kremu, galima sausainių sulaužytų pridėti į vidų, želė gabalėlių ir t.t. Nuotraukoje kremas užpiltas ant šakočio pado ir užlietas medaus žele.
Skanaus!



Totoriškas kepsnys (Beef Tartar)

Žalia mėsa. Sakysit kanibališka? Iš pradžių labai spjaudžiausi ir raukiausi kai šefas vis siūlydavo paragaut žalio faršo. Bet neparagavus kaip  sužinosiu ar netrūksta druskos ar prieskonių? Ilgai virtuvėje visiems kaišiodavau už mane ragaut... Paskui nebebuvo kaip ir pradėjau pamažu pati pirštus laižyt. O dabar galiu kilogramą Beef Tartar sušveist su batonu. Dalinuosi savo šimtą kartų darytu receptu.





Reikės:


200g Jautienos
10 marinuotų kornišonų(galima ir paprastus marinuotus agurkus naudoti)
10 mažųjų konservuotų kaparėlių
1/4 Svogūno
Pomidorų padažo
Garstyčių
Tabasko
Druskos, pipirų
Smulkiųjų svogūno laiškų


Jautieną patariu pirkti nemaltą ir patiems susikapoti arba sumalti šviežiai. Taip pat svarbu, kad mėsa būtų kokybiška ir šviežia. Visus ingredientus smulkiai supjaustyti, sumaišyti su mėsa. Pomidorų padažo, garstyčių dedam pagal skonį. Šiaip užtenka po pora šaukštų. O tabasko vos kelis lašus, nes bus per aštru. Taip pat jei turit  čili pipirų, taip pat galima įpjaustyti. Originalus totoriškas kepsnys būna su tryniais. Bet aš nededu. Nes skonio tryniai jokio ypatingo neturi, tai kam dar papildomai dėt.
Valgom su batonu, ypač skanu batoną su sviestu šiek tiek paskrudinti. Prie šio patiekalo tinka putpelių kiaušiniai, įvairios marinuotos daržovės. Skanaus!

2010 m. kovo 13 d., šeštadienis

Varškės kukuliai (Topfen Knödel)

Vienas iš tradicinių austriškų desertų. Nors austrai labiau valgo įvairius štrudelius, bet varškės kukuliai taip pat dažnas desertas. Jų yra visokių variantų, dažniausiai su įdarais- abrikosų, aviečių, mėlynių džemais. Netgi šokoladiniais Mocerto saldainiais viduje. Pateiksiu paprastesnį receptą, be jokių įdarų.





Reikės:

250g varškės (pertrintos)
40g sviesto
100g trupinių(geriausia tostinės duonos, be plutelių)
1 trynio
1 kiaušinio
Pusė šaukšto krakmolo(kukurūzų, jei neturit- tiks bulvių)
Citrinos žievelės
Cukraus pagal skonį


Paprastų trupinių apvoliojimui


Sviestą išlydyti, sudėti kiaušinius, cukrų,įtarkuoti žieveles, krakmolą. Gerai išmaišyti. Tada dėti pakaitomis varškę ir trupinius. Visą masę dar kartą gerai išmaišyti ir palikti šaldytuve kokiam pusvalandžiui. Kol masė šąla, pasidarykime saldžius trupinius kukuliams apvolioti. Galima imti bet kokius baltos duonos trupinius, su sviestu pakepinti keptuvėje, įdėti cukraus, apelsino žievelių, vanilino lazdelių(jei turite), ir viską gražiai rusvai paskrudinti.
Kai masė jau atšalo, formuojame iš jos kamuoliukus. Ne per didelius, kitaip neišvirs. Galima suformavus iškart virti, arba šaldyti. Virti apie 10-15min. Išvirę šiek tiek išsipučia. Apvolioti saldžiuose trupiniuose ir patiekti su ledais, uogiene, džemu. Apibarstyti cukraus pudra. Labai tinka su slyvų arba vyšnių uogiene. Nuotraukoje matome grietininius ledus, apačioje vyšnių uogienė.
Skanaus!

Spaghetti Ai Funghi

Kai jau tingulys visai prispaudžia, tai man visada atrodo lengviausias karštas patiekalas- makaronai. Į verdantį vandenį sumeti, jie ten paverda patys, padažą per pora minučių pasidarai ir skanaus. Kadangi šiandien viena iš tų tingiųjų dienų, tai aprašysiu dabar valgomą patiekalą.




Reikės:
Spagečių
Pora pievagrybių
Skiltelės česnako
Šlakelis grietinėlės
Vieno pomidoro
 Parmezano  sūrio

Statom puodą su sūdytu vandeniu spagečiams. Į vandenį galima įpilti šaukštą aliejaus, kad makaronai neliptų. Kol jie išvirs, pasiruošiam padažą. Supjaustom pievagrybius ketvirčiais, susmulkinam česnaką, supjaustom pomidorą gabalėliais. Apkepam pievagrybius(skaniau ant sviesto nei ant aliejaus), sudedam česnaką, pomidorą, prieskonius(tinka bazilikas, oreganas). Kai viskas gražiai apkepa, įpilam grietinėlės. Pakepam, kol šiek tiek sutirštės. Išvirtus makaronus nusunkiam, užpilam padažą ir užbarstom parmezano sūriu. Greita ir paprasta!

Marinuotas jaučio liežuvis su kruopų- daržovių mišiniu ir salotom.

Vienas iš mano mėgstamiausių šaltųjų užkandžių- patiekalų. Liežuvio niekada nemėgau, nes jis visada buvo patiekiamas su majonezu. Tai man kažkaip valgyti tą majonezą šaukštais nesinorėjo. O čia atradau visai kitą skonį, kuris labai patinka. Liežuvis lengvai marinuotas acto- druskos ir graikinių riešutų aliejuje.




Šiam patiekalui jums reikės:

Jaučio liežuvio
Perlinių kruopų
Daržovių kubelių(Gemüse Brunoise)
Želatina sustingdyto sultinio, buljono arba sriubos
Smulkiųjų svogūno laiškų
Salotų (Frisse, špinatų ir t.t.)

Jei liežuvį pirkote virtą, tada supjaustykite riekelėmis ir užpilkite lengvu acto- vandens mišiniu. Kad jaustųsi actas, bet ne per smarkiai. Apibarstykite druskos ir palikite šaldytuve porai valandų. Jei liežuvis nevirtas- tiesiog jį išvirkite minkštai ir nulupkite odą.
Kruopų mišiniui išvirkite perlines kruopas. Proporcijų nerašau, nes viską darau iš akies, maždaug, kad vienodas kiekis kruopų ir daržovių būtų. Daržovių kubeliams aš imu raudoną ir geltoną morką, bei salierą. Bet galima imti įvairiausias daržoves. Supjaustau kubeliais ir apverdu sūriam vandeny. Jų nereikia minkštai išvirti, turi likti šiek tiek traškios. Sustingdytas sultinys/buljonas turi būti panašios konsistencijos kaip pjaustoma želė.  Imam gabalais ir sumalam mėsmale, gausime tokią gabaliukų košę. Ją sumaišom su kruopom ir daržovėm. Taip pat įdėti susmulkintų svogūno laiškų. Šiek tiek druskos ir įpilam liežuvio marinato skysčio. Salotas taip pat marinuojame tuo skysčiu.
Dėliojame ant lėkštės liežuvį, krauname pora šauktų kruopų mišinio, ant viršaus salotas. Nuotraukoje aplink liežuvį matote moliūgų sėklų aliejų ir Grand Jus(lietuviškai radau vertimą kaip raudonasis padažas). Namie neapsimoka jį gaminti, užima apie 5val. Todėl galite naudoti bet kokį tamsų padažą, kurį naudojate mėsai.










Šokoladinių putėsių Trio

Pradėsiu savo kulinarinius įrašus nuo mėgstamiausios skilties- desertų. Tenka gaminti viską, bet desertus gaminu mieliausiai. Šis šokoladinis Mousse(lietuviškai radau vertimą, kad putėsiai) itin skanus su aviečių arba gervuogių(nuotraukoje) šerbetu. Nors tinka tikriausiai su visokiais rūgštesniais šerbetais.


Putėsiams pagaminti reikės:


100g juodojo šokolado
180ml plaktos grietinėlės
1 trynio
1 baltymo

100g pieniško šokolado
100ml plaktos grietinėlės
1 trynio
1 baltymo
1 lapo želatinos

100g baltojo šokolado
100ml plaktos grietinėlės
1 trynio
1 baltymo
1 lapo želatinos

Šokoladus išlydom, geriausiai virš garų. Grietinėlės išplakam. Bandžiau sutaupyti laiko ir plakti visiems trims putėsiams vienu kartu, bet paskui sunkiai pavyko pamatuoti kiek kuriam receptui priklauso, nes nevienodas kiekis. Todėl tenka plakti juodojo šokolado putėsiams atskirai. Išplaktą grietinėlę dedam į šaldytuvą. Virš garų išplakam trynius- jei turit kokio nors skanaus alkoholio kaip aplesinų likeris, brendis, tai šlakelį galima įpilti į trynius. Šaltame vandenyje išmirkytą želatiną išlydom puode arba mikrobangų krosnelyje(pati niekad nebandžiau) ir atsargiai supilam į išplaktus trynius. Juodojo šokolado putėsiams želatinos neprireiks. Šitą masę sumaišome su išlydytu šokoladu. Išplakam baltymus ir sumaišom su mase. Ant pačio galo dedame į šokolado masę trečdalį plaktos grietinėlės, lėtai išmaišome(neplakame, nes gausite sviestą) ir sudedame likusią dalį. Pilstome į formeles ir dedam į šaldytuvą.
Nuotraukoje daryta taip: trapios tešlos padas, tada pieninio šokolado putėsiai, baltojo ir juodojo. Viršus apivarstytas šokolado drožlėmis. Padą galite daryti kokį norite- biskvitą, šakočio pagrindą ir t.t.

Skanaus!